Blog

Evosign / Design interior centre sanatate  / TENDINTE DESIGN INTERIOR CENTRE DE SANATATE

TENDINTE DESIGN INTERIOR CENTRE DE SANATATE

Rolul principal pe care îl are fiecare centru medical, fie că este spital, clinică, casă de îngrijire a bătrânilor sau cabinet particular, este acela de a furniza pacienţilor diagnosticele corecte, tratamentele şi supravegherea atentă a cadrelor medicale de specialitate.

Cercetările din ultimii ani privind sistemul de sănătate privind modul de tratare a pacienţilor arată că tot mai mulţi dintre ei optează pentru tratamente în clinicile private sau cele din afara ţării. Motivul este unul destul de evident: pacienţii vor servicii medicale de o calitate superioară! Acestea sunt oferite atunci când tehnologia, experienţa şi competenţa cadrelor medicale se îmbină într-un mod armonios cu ospitalitatea centrului.

Designerii şi arhitecţii vin în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră, pacienţi şi cadre medicale, şi aduc idei şi soluţii pentru problemele identificate în sistemul sanitar de azi din ţara noastră.

Mai jos vă prezentăm concluziile la care am ajuns:

  1. SALA DE AŞTEPTARE / RECEPŢIA

Timpul este uneori cel mai mare inconvenient atunci când vine vorba despre sănătatea noastră, mai ales când suntem obligaţi să aşteptăm pentru anumite rezultate medicale sau consultaţii. Designerii aduc zonelor de aşteptare elemente care să facă pacienţii să se simtă cât mai confortabil, astfel încât aşteptarea să devină mai plăcută. Iată câteva poze cu sugestiile noastre:

2. BIBLIOTECI / CHIOŞCURI / CANTINE

Tot în ton cu ideea de a face timpul de aşteptare cât mai plăcut cu putinţă, sugerăm amenajarea unei biblioteci unde pacienţii, dar şi personalul medical se pot informa despre diverse teme medicale, iar dacă spaţiul nu ne permite acest lucru, instalarea unui chioş cu ziare, reviste sau chiar dispozitive electronice (tablete, CD-uri etc.) de unde pacienţii pot achiziţiona sau împrumuta materiale informative poate fi soluţia potrivită acestei probleme. De asemenea, existenţa unei cantine unde pacientul şi aparţinătorii acestuia pot lua masa este deja un Must-Have când vine vorba despre funcţiunile unui spital/ clinică.

3. CAPELA

În funcţie de spital, pentru cele oncologice, de recuperare, cu secţii de urgenţe, chirurgie sau alte astfel de specializări, se pretează amenajarea unei capele în cadrul acestuia. Pentru cazurile mai greu de rezolvat sau critice, este bine ca familia pacientului sau chiar pacientul însuşi să aibă un loc unde se poate ruga. Sugerăm ca această capelă să fie amenajată cu ajutorul a acel puţin 2- 3 reprezentanţi ai diferitelor biserici, pentru a crea un spaţiu cât mai apropiat de fiecare confesiune.

4. SALOANELE

De multe ori se întâmplă ca aparţinătorii să vină din oraşe depărtate sau starea pacientului să fie foarte gravă, iar pentru secţiile unde e posibil, propunem ca saloanele să fie dotate cu câte o canapea astfel încât vizitatorii să poată rămână chiar şi peste noapte.

5. CENTRE NOI VS. REZIDENŢI

Majoritatea centrelor medicale construite în ultimii ani în ţările occidentale au fost concepute cu zone sau chiar clădiri de sine stătătoare în cadrul ansamblului medical unde rezidenţii au propria cameră sau apartament pe durata rezidenţiatului. Acest lucru s-a dovedit a fi deosebit de util atât pentru spital, cât şi pentru rezidenţi. Datorită acestei facilităţi, tot mai mulţi studenţi au devenit interesaţi de a-şi face stagiul de rezidenţiat acolo unde au cazarea asigurată, fiind mai preocupaţi de a învăţa şi mai puţin de a-şi asigura chiria, iar rezultatele pe termen mediu şi lung sunt următoarele: spitalul beneficiază de personal suficient mereu, pacienţii sunt trataţi corespunzător, rezidenţii sunt focusaţi pe tratamente şi diagnostice corecte şi relevante.

6. SECOLUL XXI ŞI BOLILE SALE

Generaţia milenară este reprezentanta epocii tehnologiei. Copiii au telefoane, tablete, conturi pe reţelele sociale încă din grădiniţă, iar pe termen lung, utilizarea excesivă a acestor dispozitive a dus la depresii şi dependenţe. Acest fenomen surprinde întreaga lume, iar în întâmpinarea acestor probleme, tot mai multe centre au fost construite pentru a ajuta tinerii să înveţe să ducă o viaţă normală. Acestea sunt dotate cu zone de recreere verzi, cu saloane şi camere de consultaţii care au un design aparte, invitând parcă tinerii într-o zonă dedicată hobby-urilor şi recreării.

7. ASPECTE FINANCIARE ŞI ECONOMICE

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa serviciilor private de sănătate, Medlife, Regina Maria, Medicover, Sanador şi grupul Gral, au avut anul trecut afaceri totale de circa 1,3 miliarde de lei (288 de milioane de euro), potrivit datelor statistice furnizate de INS.  La nivel total, piaţa serviciilor medicale se ridică la circa 6 miliarde de lei, iar în spitalele private din ţară au fost internaţi anul trecut 160.000 de pacienţi, adică doar 4% din numărul total de pacienţi internaţi în ţară.

Cifrele arată că sistemul privat de sănătate oferă atât servicii medicale profesionale pacienţilor (datorită beneficiilor echipamentelor moderne achiziţionate), cât şi profitabilitate şi un ritm de amortizare a investiţiei destul de ridicat. Tarifele ridicate practicate de către clinicile private sunt adresate pacienţilor cu venituri medii şi peste medie.

În prezent, în Cluj Napoca a fost construit un centru oncologic privat Medisprof Cancer Center, iar în cursului anului va fi inaugurat şi primul spital privat integral – proiect aparţinând reţelei de sănătate Regina Maria.

Regulile şi normele sanitare sunt rigide, aşadar nu orice spaţiu din cadrul unui spital sau clinică poate fi supus designului modern, însă pentru zonele neutre sau în centrele medicale orientate mai mult spre recuperare putem opta pentru o abordare modernă privind ospitalitatea şi grija faţă de pacient.

Webografie:

arhitectura-1906.ro

architectmagazine.com

healthcaremagazine.com

 

Articol realizat de Diana Crisan

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.